donderdag 26 januari 2012

Brandweermannen, Flying Doctors en ‘Daylight Fireworks’ op Australia Day

Op 26 januari vieren de Australiërs ‘Australia Day’.

Op deze nationale feestdag wordt gevierd dat op 26 januari 1788 de eerste gevangenen na een lange reis per schip vanuit Engeland aankwamen in Australië.
Destijds zaten de gevangenissen in Engeland vol en omdat James Cook in 1770 Australië voor de Britse Kroon geclaimd had en de Britten meenden het in hun ogen lege land te moeten koloniseren, werden er gevangenen naar Australië verscheept om daar een land te gaan opbouwen.

De Australiërs vieren dus eigenlijk het begin van de kolonisatie van Australië. Maar wie de geschiedenis van Australië een beetje kent, weet dat dat ook enigszins controversieel is. De Aboriginals woonden toen namelijk al tienduizenden jaren in Australië. Met de komst van de Europeanen naar Australië zijn zij van hun land verdreven, is hen hun cultuur en levenswijze afgenomen, zijn Aboriginal kinderen bij hun ouders weggehaald (de zogenaamde ‘Stolen Generations’) en zijn ze zelfs om het leven gebracht (door Europese ziektes of moedwillig).
Kortom met de komst van de Europeanen zijn de Aboriginals verdrongen in hun eigen land. Onder Aboriginals staat ‘Australia Day’ dan ook bekend als ‘Invasion Day’.  

Hoewel men meer en meer, zowel in Australië als daarbuiten, die hypocrisie van ‘Australia Day’ lijkt in te zien, genieten de Australiërs maar wat graag van hun vrije dag. Dat doen ze onder meer door samen te feesten.

Maar er wordt ook van alles georganiseerd. Als wij in 2002 in Australië zijn, is er bijvoorbeeld een soort van optocht; de ‘Australia Day Grand Parade’.
Samen met Boukje zoeken Orange en ik een plaatsje aan de King William Street om die parade te zien. Er rijden veel auto’s mee, maar er zijn ook groepen mensen; van dansgroepen tot militairen. Ook zien we erg veel brandweerwagens, dat hoort immers bij het Australische leven met al die bosbranden. Er zijn zelfs brandweermannen bij die bij de bosbranden rond Sydney geholpen hebben. Erg leuk; de RFDS, de echte Flying Doctors Service, is ook vertegenwoordigd in deze optocht. Bijzonder om ze in zo’n functie te zien.

Scrapbookpagina's zoals ik ze tegenwoordig maak.


Een deel van een scrapbookspread.
Scroll voor de hele spread naar beneden.

Nadat we de parade gezien hebben, gaan we naar Victoria Square. Op dat plein houdt de ‘premier’, burgemeester, van Adelaide een toespraak. Die toespraak is niet zo interessant, maar het vuurwerk dat we daarna zien is wel bijzonder. Na een paar knallen worden er een soort van vuurpijlen afgeschoten. Omdat het overdag, en dus licht, is, zijn dat geen gewone vuurpijlen. Het zijn eigenlijk een soort gekleurde rookbommen. Je ziet gekleurde rook in de lucht. Heel apart dat ‘Daylight Fireworks’!


Op Victoria Square staan ook een paar stands; voornamelijk om het een en ander te promoten. De RFDS is daarbij ook weer van de partij. Wat Orange en ik natuurlijk erg leuk vinden! We nemen er dan ook een kijkje.
En zo vermaken we ons wel op Australia Day!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...