maandag 30 januari 2012

Frontman van rockband ‘is burning the midnight oil’ als minister van milieu en onderwijs

Elke maandagmiddag tref je hier een blogbericht aan over een nummer dat ik tijdens mijn reis op twee cassettebandjes mee nam naar Australië. Op die bandjes natuurlijk ook veel Australische muziek.

En dit keer ook weer zo’n typisch Australisch nummer; ‘Beds are Burning’ van Midnight Oil.
Met, typisch voor Midnight Oil, een boodschap! In dit nummer neemt de band het op voor de Aboriginal rechten.


Tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Sydney (2000) treedt Midnight Oil ook op met dit nummer. Op hun kleding het woord ‘Sorry’. De band probeert een ‘Sorry’ van de Australische regering richting de Aboriginals af te dwingen. De toenmalige premier John Howard zit dan in het publiek en nog eens honderden miljoenen mensen wereldwijd kijken mee. Maar premier John Howard gaat niet overstag. Het duurt nog tot 2008 voordat de dan nieuwe premier Kevin Rudd namens de Australische regering ‘Sorry’ zegt.Peter Garrett in functie als minister.
Gebruikte frontman Peter Garrett aanvankelijk de muziek om zijn mening als activist (o.a. milieu en Aboriginal rechten) onder de aandacht te brengen, later werd hij ook actief in de politiek. Van 2007 tot 2010 was hij minister van Milieu, Erfgoed en Kunst om in 2010 z’n portefeuille om te ruilen voor die van Onderwijs en Jeugd.

De band Midnight Oil stopte in 2002, maar voor speciale gelegenheden treedt de band, inclusief zanger Peter Garrett, incidenteel nog wel eens op.

Het nummer ‘Beds are Burning’ dat eind jaren tachtig een wereldweide hit was, wordt tegenwoordig nog wel een gecoverd bij acties tegen ‘global warming’, c.q. het broeikaseffect.

En zo leeft zo’n nummer voort.Even ter info: ‘burning the midnight oil’ betekent zoiets als ‘tot ’s avonds laat blijven werken/studeren’.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...