vrijdag 23 september 2011

10 Weetjes over Australië

  • De oorspronkelijke bewoners van Australië zijn de Aboriginals. Zij kwamen zo’n 50.000 jaar geleden naar Australië.
  • Begin 17e eeuw deden de eerste Nederlandse schepen de westkust van Australië aan.
  • In 1770 ontdekte de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook de oostkust van Australië. Hij claimde Australië voor de Britse kroon.
  • De Engelsen besloten hun gevangenen naar Australië te sturen. In 1788 kwamen de eerste gevangenen aan in de strafkolonie. Later werd het land ook populair onder vrije burgers.
  • In 1901 keurde Australië een federale grondwet goed en werd het een zelfregerend deel van het Britse Rijk.
  • De hoofdstad van Australië is Canberra. Dat is niet altijd zo geweest; van 1901 tot 1927 was Melbourne de hoofdstad van Australië.
  • De grootste stad van Australië is Sydney.
  • Australië heeft twee keer de Olympische Spelen georganiseerd. De eerste keer was in 1956. Toen vonden de Olympische Spelen in Melbourne plaats. In 2000 was het de beurt aan Sydney.
  • Australië bestaat uit de volgende zes staten: Western Australia, South Australia, Queensland, New South Wales, Victoria en Tasmanië. Daarnaast kent Australia nog een aantal territoria, waarvan het Northern Territory er één is.
  • Op de kleinste ster op de Australische vlag na, hebben de sterren op de vlag zeven punten: één voor elk van de zes staten en één voor de overige gebiedsdelen.

9 opmerkingen:

  1. Vandaag in het nieuws:

    Aboriginals eerste ontdekkingsreizigers

    De Australische aboriginals zijn het eerste volk dat de wereld in trok. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.

    De Australische Aboriginals stammen rechtstreeks af van een vroege migratiegolf van Afrika naar Azië, die ongeveer 70.000 jaar geleden plaatsvond. Daarmee kwamen ze minstens 24.000 jaar vóór de volgende migratiegolf uit Azië en Europa aan. Dat blijkt uit genoomonderzoek door onder andere het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De resultaten zijn gepubliceerd in het blad Science en vragen om een herinterpretatie van de wereldgeschiedenis.

    Begin twintigste eeuw schonk een Aboriginal-man uit West-Australië een haarlok aan een Britse antropoloog. Nu, een eeuw later, hebben onderzoekers het DNA uit deze haren geïsoleerd om het genoom van de eerste Australiërs te ontrafelen en zo meer licht te werpen op de vroege verspreiding van de moderne mens.

    Het genoom, dat geen invloeden van moderne Europese Australiërs bleek te bevatten, laat zien dat de voorouders van de Aboriginal-man tussen 75.000 en 64.000 jaar geleden afgesplitst moeten zijn van andere menselijke volkeren. Daarmee zijn de Australische Aboriginals de eerste ontdekkingsreizigers. Via Azië zijn ze zo’n 50.000 jaar geleden in Australië aangekomen.

    Het onderzoek heeft grote consequenties voor ons begrip van de verspreiding van onze menselijke voorouders over de aarde. Tot nu toe zijn oude menselijke genomen alleen verkregen vanuit haar dat in bevroren toestand bewaard is gebleven. De onderzoekers hebben nu aangetoond dat ook haar dat in veel minder ideale omstandigheden bewaard is, gebruikt kan worden voor genoomonderzoek, zonder risico van vervuiling met modern menselijk materiaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. deze feitjes zijn echt heel dom mijn oma is nog slimmer gekke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hi allemaal ik ben een mens

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...