donderdag 20 september 2012

Bibliotheekles bij de ‘School of the Air’

Die ochtend gaan we al vroeg naar de ‘School of the Air’.
Basisschoolleerlingen die in de afgelegen Outback van Australië wonen, krijgen via de radio les. Als toerist kun je een radiolesje van deze ‘School of the Air’ bijwonen.
En dat is wat Marleen en ik doen.


Er wordt eerst even kort iets verteld en dan wordt er een videoband vertoond. Daarna zien we hoe één van de leraressen wat mededelingen aan de leerlingen en hun ouders doorgeeft.

Dan krijgen de leerlingen een bibliotheekles. De bibliothecaresse leert de kinderen hoe boeken in een computersysteem teruggevonden kunnen worden. Wel lastig zo over de radio. Maar binnenkort zal daar verandering in komen; ze gaan over op een satelliet systeem waardoor er gewerkt kan worden met video.
Ook kunnen alle leerlingen dan gebruik maken van internet en e-mail (we hebben het over 2002).

Marleen, opgeleid als bibliothecaresse, treft het dat we een les over de bibliotheek bijwonen. Nieuwsgierig naar de bibliotheek aldaar, vraagt Marleen na afloop of ze de bibliotheek mag zien. En dat mag. Leuk om dat ook eens te zien!

We kopen nog wat souvenirs en verlaten dan de ‘School of the Air’ weer.

Ik heb drie keer een les van de ‘School of the Air’ bijgewoond. Alle drie de keren was dat in Broken Hill en elke keer was het anders.

De eerste keer, 7 jaar eerder met Marjolein, was er een gastspreker. Een bioloog of zo. Er werd in ieder geval over dieren gesproken. Met Orange werden er kerstliedjes gezongen. En dit keer gaf de bibliothecaresse een les en las ze voor.
Elke keer was het leuk en bijzonder om mee te maken.


Na een laatste bezoekje aan de winkel van de RFDS, Marleen was vergeten daar nog het een en ander voor deze en gene te kopen, verlaten we Broken Hill en gaan we op weg naar Echuca.
Na uren rijden, de afstanden in Australië zijn immers groot, komen we in dat stadje aan.
Veel doen we die avond niet meer; het is al laat.

De volgende dag zullen we Echuca beter bekijken.
Stay tuned…!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...