zondag 29 april 2012

Schuddende bankjes en de geur van rotte eieren

We beginnen de dag bij het Rotorua Museum. Er is veel te zien; onder andere moderne kunst, iets met foto’s over China en Chinezen en het een en ander over Maori’s. Dat is allemaal echter niet zo de moeite waard.

Het interessantste van het museum is namelijk het gedeelte over de vulkaanuitbarsting van Mt. Tarawera. In dat gedeelte kijken we dan ook het langste rond.
Eerst zien we een videofilm over die vulkaanuitbarsting. Op een gegeven moment schudden zelfs de bankjes; alsof we in een aardbeving zitten.



Oorspronkelijk was het prachtige gebouw waarin het Rotorua Museum gevestigd is een badhuis. En ook daaraan wordt in het museum aandacht besteed.
Met ons toegangskaartje kunnen we ook naar de nabijgelegen Blue Baths. En dat doen we dan ook. In dit voormalige zwembad is nu een museum over dat zwembad en over badkleding door de jaren heen. Na daar rondgekeken te hebben gaan we weer op pad.

Omdat Els graag een raam in de St. Faith’s Anglican Church wil zien, brengen we een bezoekje aan die kerk. Het raam kijkt uit op het water en daardoor is het, als je door je knieën gaat, net alsof het Christusfiguur op dat raam over het water loopt.


Het is een mooi kerkje; een ‘westers’ kerkje met Maori dingen. Het staat dan ook in Ohinemutu, een Maori dorpje of eigenlijk wat Maori gebouwtjes bij elkaar.
Het Tamatekapue Meeting House, dat er ook staat, is erg mooi. Het bestaat uit rood houtsnijwerk met met schelpen ingelegde ogen, net zoals het meeting house in Waitangi National Reserve.

Ook zien we in Ohinemutu hier en daar stoom uit putten en uit de grond omhoog komen. Vlakbij de jeugdherberg heb je dat ook. Het ziet er bizar uit en het stinkt. Overal in Rotorua lijkt het daardoor wel naar rotte eieren te ruiken. Dat komt doordat de aarde hier dun is en er vulkanische activiteit is.

Wat die vulkanische activiteit aan kan richten zien we in de ‘Buried Village’. Daar zijn wat resten van het dorp Te Wairoa terug te vinden. Dit dorp werd op 10 juni 1886 verwoest door de uitbarsting van de vulkaan van Mt. Tarawera. Er zijn wat gebouwtjes en wat voorwerpen te zien, maar het valt ons wat tegen.



De waterval die op vijf minuten lopen te zien is, de Te Wairoa Falls, maakt gelukkig veel goed. Het is een grote waterval in een mooi groen gebied. Als je dicht bij die watervallen bent, buldert die waterval behoorlijk.

Na in het bijbehorende theehuis nog iets gedronken en gegeten hebben, gaan we weer op pad; naar Lake Tarawera.
Over het water hebben we een mooi uitzicht op de voormalige vulkaan (als we tenminste de goede berg voor ons hebben). Juist ja, diezelfde vulkaan die het dorpje Te Wairoa in 1886 verwoestte en waar ze in het Rotorua Museum een gedeelte aan hebben besteed. 


 Als we langs het meer terugrijden, zien we een mooie regenboog boven het meer. We stoppen om er even van te genieten.
Op een gegeven moment is de regenboog helemaal rond; aan de ene kant komt hij het water uit om aan de andere kant het water weer in te gaan. Een mooi gezicht!!!

Ook bij het Blue Lake stoppen we even om een fotostop te maken. Wat is de natuur van Nieuw-Zeeland toch prachtig!



Terug in het hostel doen we weer eens een wasje. Dat gaat in de droger en nog eens in de droger, want na één keer is het namelijk niet goed droog. En om nou weer met nog-niet-helemaal-droge kleding op de hoedenplank te rijden, zien we niet helemaal zitten.

Morgen meer belevenissen rond Rotorua! Stay tuned…!


Meer informatie over het Rotorua Museum op: http://www.rotoruamuseum.co.nz/
Meer informatie over de Buried Village op: http://www.buriedvillage.co.nz/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...