zondag 5 februari 2012

30.000 Dollar aan goud wordt omgesmolten en wij worden in de boeien geslagen

De jeugdherberg waar Orange en ik verblijven grenst aan Sovereign Hill, een soort openlucht museum waar ze terug gaan naar de tijd dat er goud in Australië gevonden werd.

Orange en ik nemen er een kijkje. Nou ja, ‘kijkJE’; we brengen er bijna de hele dag door. We zijn ten slotte naar Ballarat gekomen om Sovereign Hill te bezoeken. Voor mij een feest der herkenning, want met Marjolein liep ik daar in 1995 ook rond. Voor Orange is het nieuw.


Detail uit mijn scrapbook.


Eerst kijken we wat rond bij de verschillende gebouwtjes. Bij een oude woning/hut worden Orange en ik uitgenodigd bij een paar oudere mannen. Als we zeggen dat we uit Nederland komen, beginnen de mannen meteen over hèt huwelijk. Dat is ze kennelijk niet ontgaan.

Later wonen we een demonstratie snoepjes maken bij. In een ander gebouw zien we hoe goud gegoten wordt. Het goud dat we zien is wel 30.000 Australische dollar waard! In de kaarsenmakerij wordt het een en ander over kaarsen maken uitgelegd.


Scrapbook pagina's.

We krijgen nog iets mee van een entertainer in het theater. Dat is echt zoals je verwacht hoe dat in 1800-zoveel is geweest; hondjes die kunnen tellen en door hoepeltjes springen. Ook kan de man nog erg goed jongleren!

Maar er is meer theater; een soort straattheater. Kort voordat we dat zien, zijn we nog in de boeien geslagen, omdat onze enkels bloot waren of zo. Het is prachtig weer, dus we lopen immers rond in korte broek. Gelukkig werden we snel van die boeien verlost.

Voordat we Sovereign Hill verlaten, gaan we nog naar het informatie centrum. Daar zien we een filmpje over de geschiedenis van het goud zoeken.

Buiten de ingang blijkt een leuk souvenirwinkeltje te zijn. Daarachter is het Goldmuseum. Ons ticket van Sovereign Hill geeft ook toegang tot dat museum en dus lopen we daar ook nog even naar binnen.

In het Goldmuseum hebben ze, naast natuurlijk heel veel dingen over goud, ook het een en ander over Aboriginals.
Maar ze hebben er meer. Zo komen we oude Nederlandse munten tegen. We ontdekken bijvoorbeeld dat er in 1912 al munten van vijf gulden waren. Ook is het erg leuk om Koningin Wilhelmina met andere kapsels op die munten te zien. Er is zelfs een munt met Koning Willem III.

In het Goldmuseum treffen we ook Olympische medailles van een inwoner van Ballarat aan. Eén van de vele fakkels die gebruikt zijn om de vlam door Australië te laten gaan is ook nog tentoongesteld. Leuk om dat te zien!

Vol indrukken keren we weer terug in de jeugdherberg.
Morgen meer belevenissen.


Voor meer informatie over Sovereign Hill: http://www.sovereignhill.com.au/
Of bekijk het onderstaande filmpje.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...